Ücretsiz Kredi, Mevduat, Bch Hesaplama ve Çok Daha Fazlası Bu Uygulamada
Google Play
Tarım Hayvancılık kategorisinde (9.2k puan) tarafından
tarafından düzenlendi

Süreci bilenler yardımcı olabilir mi? Ceviz ekimi maliyeti ve zorlukları nelerdir ? En iyi ceviz fidanı hangisidir ?

Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

16 Cevaplar

(119k puan) tarafından
tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap
Hafta sonu 80 ağaç chandler cinsi fidan diktim. Öncelikle Şunu belitmek isterim fidan çukurlarını sakın iş makinasıyla benim gibi 1,5-2 metre falan açtırmayın, onları insan dolduruyor:) pardon dolduramıyor dersem daha doğru olur. 2 kişi tüm gün çalışarak 1 günde sadece 30 fidan dikebildik. o yüzden hem zaman hemde güç kaybı açısından fidan çukurlarını sakın ola 60cm den derin açtırmayın. Zaten cevizin kökleri ile aşı yerleri çok yakın olduğundan çok derine dikemiyorsunuz. Çünkü aşı yerlerinin topragın iki parmak üzerinde olması gerekiyor.
Birde dikim yaparken fidanların köklerinin ucundan bir parça kesip, kısaltırsanız fidanın tutup canlamasına katkı sağlarsınız. Şimdilik bu kadar budama aşamasında tekrar görüşürüz.
tarafından
dayı peki dikim esnansında neler yapıyoruz? püf noktaları var mı?
(1.5k puan) tarafından
Sevgili yatirimciyiz.net üyesi,bunu daha önce anlattık.Ne demek çukurları derin açmayın,iş makinasıyla açmayın.Sen daha açık çukurları dolduramamışsın,kürekle-kazmayla nasıl çukur açıcaksın sorabilirmiyim? Derin ve geniş açıcaksinki toprağın sertliği bir nebze kırılsın,yumuşasın.Bu vesile ile cevizin kök gelişimi daha kolay olsun.Daha hızlı yürüsün daha hızlı yükselsin.Keşke 1 2 adet kendin çukur açıp ekseydin,aradaki farkı görmen açısından.Bu arada geçmiş olsun 80 adet cevizi ekmek zor ve meşakkatli bir iş.İnş ceviz fidanlarını söz ve taahhütlerine bağlı,güvenilir kişilerden temin etmişsindir.Yolun açık olsun ceviz sevdalısı.
tarafından
2 metre çukur doldururken sizi de sahada görmek isteriz sevgili yatirimciyiz.net üyesi...
Konuşmak kolay
(119k puan) tarafından
Öncelikle desteğin için teşekkür ederim misafir kardeşim... keşke üye olsaydın da adınla hitap edebilseyim...

Köle kardeşim sana gelince gerçekten konuşacağına senide sahada görseydik, o mezar gibi çukurlar kolay mı doluyor bakalım, sen hiç hayatında eline kürek alıp çalıştın mı? Oturduğun yerden sıcacık battaniye altında elinde portakl suyunu yudumlarken konuşmak kolay, dışardaki kardan kıştan haberin yok.

Sırf senin için 5 fidan da kendim çukur açıp diktim ki aradaki farkı görüp, fotoğraflayıp brlgeleriyle burada paylaşıcam bakalım ozaman ne diyeceksin...
(22.6k puan) tarafından
Hımm, bildiğim kadarı ile cevizin türüne göre değişir.
(5.5k puan) tarafından
Hem tür hemde köküne göre değişir.  tüplü mu yoksa açık köklü mu etmeyi düşünüyorsunuz?
(119k puan) tarafından
bunların yanında toprak analizi yaptırmaları öneririm.
(22.6k puan) tarafından
Toprak analizi neyi amaçlar? Ceviz türünü mü?
(119k puan) tarafından
aynen öyle toprağın türüne göre ekecegin cevizin  türude değişiyor.  bence çok önemli.
(9.2k puan) tarafından
Analiz sonrası uygun olanı aldın diyelim. Fidan maliyetini eklemeden ne kadar maliyeti olur?
tarafından
Ceviz üretiminde ilk yapılması gereken toprak analizi ve ekim yapılacak bölgedeki su durumunun araştırılmasıdır..Toprak analizi için ticaret borsalarından ve orman işletme müdürlüklerinden yardım alınabilir.Su durumu için eğer  sondaj yapılacaksa jeoloji mühendislerinden bilgi alınmalıdır.Yaklaşık 500 -1000 tl maliyet çıkacaktır.%90 yakın sonuç verir.Sondaj maliyeti de saatte 5-6 ton su çıkarabilecek100 metre derinlikteki bir kuyu için 12-13.000 TL dir.Açık kök yada tüplü oluşu maliyet açısından fark eder.açık kök ekimi kış döneminde yapılmalıdır.Tüplü fidan her dönem ekilebilir.Ekim yapılmadan önce çukurlar en az 1 metre derinlikte ve 1 metre eninde açılmalıdır.Mümkünse insan gücü ile değil makine kullanılmalıdır.Yaz aylarında 8-10 kez sulanmalıdır.Ceviz fidanı ekildiğinde tutma olasılığı %20 dir.ilerleyen dönemlerde yenileri ekilmelidir.Bölgedeki iklim de önemlidir.Geç uyanan chandler tercih edilebilir.Tozlayıcı cinste unutulmamalıdır.(frangute)6 fidana bi tane denk gelicek şekilde tozlayıcı cins kullanılmalıdır.Ceviz fidanı daha ilk yılda verim vermektedir.Fakat fidan gelişiminin önüne geçmemesi için koparılmalıdır.5 ve 6. yıllarda hasat yapılabilir.ağaç başına 10.yıl sonunda 10-15 kg kabuklu ceviz hasadı yapılır.Fiyatı tabiki ürün miktarına göre değişecektir.
(119k puan) tarafından
En uygun verimi alabileceğimiz dikim aralıkları ne kadar olmalıdır?
(22.6k puan) tarafından
Çok iyi anlatım olmuş sağol.
(119k puan) tarafından
Devlet desteği var mı ?
tarafından
Dikim aralığı 6-7 metre uygundur.
(22.6k puan) tarafından
Çok hassas bir olay mı bu? Yani en ufak bir donda falan emekler çöpe gider mi?
(119k puan) tarafından
o kadar hassas değil bizim bir arkadas diktigine göre hiç anlamadığı halde herkes diyebilir.
(119k puan) tarafından
Yeni trend 8×4 diyorlar döneme 30 fidan
(22.6k puan) tarafından
Arkadaşın ekeli ne kadar oldu ? Hasat topladı mı?
(119k puan) tarafından
Yok daha yeni 1 yıl oldu
(22.6k puan) tarafından
O zaman oldu demek için erken bence. Beklemeli
tarafından
Amerikan ceviz türü de mevcut. Daha kısa vadede yetişiyor.
(140 puan) tarafından
Bir Atasözümüz der ki,

Badem Ekersen Kendine, Ceviz Ekersen Çocuğuna, Antep Fıstığı Torununa Yarar.

İnternet sitelerinin çoğu fidan yetiştiricileri ve arka planda bu işlerden para kazanan insanlar tarafından verilen yanlış bilgilerle doludur. Dikkat.

Cevizde hiç rüzgarı dikkate alan var mı. 25 Yıl sonra 1 tek ceviz vermeyen güzel bir ormanınız olabilir.
(22.6k puan) tarafından
Timberlog kardeşim enteresan ve mantıklı bir yazı. Buradan badem ekelim sonucunu mu çıkaralım? Veya farklı bir öneriniz mevcut mu?
(5.5k puan) tarafından
Rüzgarın olduğu yerde ceviz yetişmez mi? Katılmıyorum...

O zaman sonbahar rüzgarlarının çok şiddetli olduğu Bursa ve Bandırma yöresinde yüksek verimli ceviz yetiştiriciliği hakkında ne düşünüyorsunuz?
(119k puan) tarafından
Arkadaşlar ceviz işiyle uğraşanlar için hatırlatma...

budama zamanı geldi de geçiyor...
tarafından

iki senelik oldular maşallah:) zaman geçiyor2 yaşındalar maşallah zaman geçiyor:)

tarafından
Ençok gözümü korkutan sulama idi. Yaz aylarında iki kez sulama yeterli diye öğrendim. Doğruysa bu iyi.
tarafından
Arkadaşlar döllenme durumu da çok önemli. Mesafeleri dikkatli ayarlayın. Erkek dişi fidanlar için. Verim için bu şart.
tarafından
Devlet geçensene dönümüne 250 tl vermiş. Chandler aşılı fidan 20 Tl civarı. Damla sulama sistemi kurulmalı. Devlet yardımı için sertifikalı fidan şart.
tarafından
İklimine göre ceviz türü seçin. Ilıman iklim için farklı karasal iklim için farklı ceviz oluyor. Chendler olcak diye bir kaide yok.
tarafından
merhaba. ben de 2 yıllık bir ceviz araştırması sonucu 100 fidanlık bir bahçe kurdum. öncelikle 75km lik bir şehir merkezinden gidip 100 adet beton direk ve 8 top dikenli tel aldım. bu benim bahçemin etrafını rahatlıkla kapattı. ilçe tarıma gidip oradan burgu aldım traktörün arkasına takarak köye gittim direk dikeceğim çukurları açtım nihayetinde direkleri diktim. ertesi gün yine bahçeme giderek metre ile fidan ara ölçülerini 7x5 olarak ayarladım yerlerini kireçle belirledim ve traktör arkasındaki burgu ile çukurları 1 metre derinlikte açtım. bi sonraki günde fidan siparişi vermiştim 1 hafta önce gelmişti onlar evin bahçesinde gömülü  toplu vaziyette duruyordu söktüm hepsini yükledim römorka gittim köydeki bahçeme. bir gün de fidan dikimi yaptım fidanları dikmeden fidan çukurlarına 2 şer kürek YANMIŞ koyun gübresi attım ve toprakla karıştırdım. fidanların aşı kısımları toprak üzerinden 5 cm yukarıda kalacak şekilde çukurlara diktim etrafını normal şekilde çiğneyerek sıkıştırdım. bi sonraki gün sabah erkenden yine bahçeye giderek bahçe içindeki kuyudan su motoruyla su çekip fidanlara can suyu verdim. fidanlarımı 2017 mart ayının sonunda diktim şimdi fidanlardan hiç fire yok çok şükür yılda 8-10 defa sulama yapıyorum. fidan çeşidini bölgenizin iklim şartlarına ve rakımına göre seçmenizi öneririm. çok fidan var fernor fernette franquette şebin kaman bilecik oğuzlar77 harward  cisco vs.. arkadaşlar 1000 rakıma kadar amerikan menşei li olan chandler dikebilirsiniz. 1800 rakıma kadar fransız menşeili fernor dikebilirsiniz. detaylı bilgi almak isterseniz facebook dan CEVİZ YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ ÜCRETSİZ BİLGİ PAYLAŞIM PLATFORMU ndan bilgi edinebilirsiniz. facebook da çeşitli ceviz sayfaları var onları takip etmenizi tavsiye ederim ekiminden dikimine budamasına sulamasına aşısına gübrelemesine ilacına kadar hertürlü bilgiyi sayfalarda bulunan ceviz dostlarından alabilirsiniz. unutmadan ceviz bir çocuk gibidir çok bakım ister sulama ister fidan dipleri çapa ister budama ister ister de ister....hepinize kolaylıklar dilerim. benim ismim fernorcu murat . fidancı değilim yanlış anlaşılmasın :)

İlgili sorular

Soru, cevap ve yorumlarınız için teşekkürler:)
Ücretsiz Kredi, Mevduat, Bch Hesaplama ve Çok Daha Fazlası Bu Uygulamada
Google Play
...